בעיות פוריות

אי פריון מתבטא בקושי להביא צאצאים לעולם ומבחינה זו מבחינים בין שני מצבים:
אי פריון ראשוני ואי פריון משני

אי פריון

 

אי פריון ראשוני – כאשר אישה שמעולם לא חוותה היריון מתקשה להרות במשך שנה בהם מתקיימים יחסים בלתי מוגנים בין בני הזוג. אי פריון משני – כאשר אישה שהייתה בהיריון בעבר מתקשה להרות במשך חצי שנה בהם מתקיימים יחסים בלתי מוגנים עם בן זוגה. הבעיה מצויה בקרב 15-20% של הזוגות. מניתוח הסיבות המרכזיות לאי פריון נמצא שכ-35% מקורם באישה, כ-30% סיבתם בגבר, כ-20-25% הרקע אינו ברור וכ- 10-15% גורמים הקשורים בשני בני הזוג ועוד סיבות אחרות לאי פריון.

בין הגורמים המרכזיים
לאי פוריות של האישה

הגורם ההורמונאלי המתבטא בהפרעות בהליך הביוץ הנובעות מהפרעה בתפקוד של יותרת המוח (היפופיזה) או ההיפותלמוס, הפרעה הנובעת מתפקוד השחלה ומתבטאת בחוסר ביוץ כרוני על רקע הפרשה מוגברת של הורמוני מין זכריים (היפראנדרוגניזם) כמו במצב של שחלות פובליציסטיות או בגלל הפרשת יתר של הורמון חלב – פרולקטין (היפרפרולקטינמיה). הגורם המכאני המתבטא בהפרעות אנטומיות מולדות או נרכשות בדרכי הרבייה הנשית העלולות לגרום לבעיה חסימתית, הבעיה יכולה להיווצר כתוצאה מחלות כמו אנדומטריוזיס (מצב שבו רירית מצויה באברי האגן), דלקות באגן או ניתוחים באגן, כל אלו עלולים לשבש את יכולת המפגש בין הזרע והביצית ולמנוע התהוותו של היריון.

בעיות הורמונאליות נוספות יכולות לנבוע מהעדר תפקוד שחלתי על רקע גנטי או נרכש בעקבות ניתוחים או מחלות אגן, בנוסף עלולות להיגרם הפרעות בתפקוד ההורמונאלי על רקע בעיות הקשורות בבלוטת התריס, הפרעות בתפקודי הכבד או הכליה או בגלל שומניות יתר. בעיות אנטומית אחרות עלולות להיווצר על רקע פגם אנטומי מולד או בעקבות התפתחותם של שרירנים ופוליפים ברחם. בין הבעיות המכאניות ניתן לאתר גם בעיות בצוואר הרחם העלולות להיגרם על רקע פגם מולד או נרכש בעקבות זיהומים או ניתוחים. בין הגורמים המרכזיים הגורמים לאי פוריות הגבר המתבטאים בליקוי במדדי הזרע או בהעדר זרע בזרמה ניתן למצוא: הפרעה בספרמטוגנזה הגורמת ליצירת זרע בלתי תקינה מצב העלול להיגרם בעקבות דלקת באשכים בעקבות מחלות כמו חזרת או דלקות באברי מין על רקע זיהומים המועברים על ידי יחסי מין או על רקע בעיות גנטיות בכרומוזומים על רקע חבלה קרינה טיפול כימותרפי או בעקבות מצב מולד של אשך טמיר. הפרעה בייצור הזרע יכולה להיגרם על רקע הפרעות הורמונאליות הגורמות להפרעה בתפקוד בלוטת התריס בעקבות גידול, קרינה, ניתוח או על רקע גידול המפריש פרולקטין (היפרפרולקטינמיה) או הפרעה בבלוטת התריס או ביותרת הכליות ועל רקע מולד כמו תסמונת קלמן. הפרעות במדדי הזרע עלולות להיגרם גם ממציאותם של ורידי אשכים מורחבים (וריקוצל) או מקיומם של נוגדנים לזרע העלולים להיווצר לאחר דלקת או חבלה באברי הרבייה. הפרעות אנטומיות כמו חסר מולד של צינורות זרע או חסימה של צינורות הזרע בעקבות דלקת או ניתוח עלולים לגרום לחסר זרע בנוזל הזרמה. נטילת תרופות מסוימות וסכרת עלולים לגרום לשפיכת הזרע לכיוון לאחור בכיוון שלפוחית השתן ולא לפליטה החוצה.